Ethiopië (enkel roots)

Ethiopië België
Oppervlakte 1 104 300 km² 30 528 km²
Inwoners 108 113 150 11 720 716
Levensverwachting (jaren) 67j 81,4j
Kindersterfte (per 1000 geboorten) 35 3,3
gemiddelde leeftijd moeder bij eerste geboorte 20 29
Overlijden moeder bij geboorte (per 100.000) 401 5
Toegang tot veilig drinkwater 68% 100%
Kinderen jonger dan 5j met ondergewicht 21% /
Geletterdheid 51,8% 99%

Landverantwoordelijke:
Charlotte Leloup

Centrale Autoriteit:
Ministry of Women, Children and Youth Affairs (MOWCYA)

Contactpersoon:
Afhankelijk van de regio, wordt er met andere contactpersonen gewerkt.

Extra info:
In Ethiopië is een wetsvoorstel goedgekeurd dat interlandelijke adopties uit Ethiopië niet langer goedkeurt. Er kunnen geen dossiers opgestuurd worden, maar Ray of Hope blijft wel actief in Ethiopië om rootsvragen verder op te nemen.


Welke kinderen kwamen in aanmerking voor adoptie?

Vanuit Ethiopië werden in het verleden kinderen voorgesteld met volgende achtergrond:

  • Vondelingen

  • Weeskinderen

  • Kinderen afgestaan door verwanten

Sinds 2010 wordt er in Ethiopië een meer open adoptiebeleid gevoerd. Men stelt de achtergronddocumenten die voorhanden zijn in het dossier van MOWCYA (lokale autoriteit inzake adoptie) ter beschikking. We stellen vast dat men bij de kinderen die worden afgestaan, de gekende informatie van verwanten meegeeft. De personen die afstand doen worden ook bevraagd door een psycholoog én de rechtbank om zeker te zijn dat hun keuze weloverwogen genomen is.

In het geval van een vondeling blijft de informatie beperkt, maar wordt er wel een onderzoek door de politie gedaan en gebeuren er verschillende publicaties in de krant.

Roots & Nazorg

Algemene informatie

Ray of Hope is er ook voor jou na de adoptie. Bekijk zeker onze algemene pagina’s over Roots & Nazorg.


Veelgestelde vragen

Wie is de contactpersoon in dat land?

Bruk Beyene Ayano was jarenlang de contactpersoon in Ethiopië. Hij werkte sinds de opstart van de werking in Ethiopië voor Ray of Hope. Sinds 2018 werkt Bruk niet meer voor Ray of Hope gezien de adoptiewerking is stopgezet omwille van het feit dat Ethiopië besliste om de artikels rond adoptie in de wetgeving te schrappen.

Momenteel zijn er verschillende contactpersonen die, afhankelijk van de regio waar er gezocht moet worden, ingeschakeld kunnen worden. Zij kunnen het weeshuis contacteren bij vragen, een bezoek brengen bij MOWCYA, het ministerie dat bevoegd was voor adoptie en waar de dossiers nog wel bewaard zijn, of familie zoeken.

Hoe verloopt de zoektocht?

In Ethiopië heeft men de regel dat men een dossier kan opvragen bij de overheid vanaf dat men de leeftijd van 18 jaar bereikt heeft. De praktijk leert ons dat er sinds 2010 in Ethiopië meer openheid is in het geven van achtergrondinformatie. Dit merken we in het aantal documenten waaruit een adoptiedossier bestaat.

Vóór 2010 gaf Ethiopië geen toestemming om documenten m.b.t. het achtergrondverhaal aan de adoptiedienst te bezorgen. Bijgevolg werd er een samenvatting van het verhaal gegeven en werd dit genoteerd. Dit wil zeggen dat er niet voor ieder dossier evenveel informatie te vinden is. Er zijn mogelijkheden om informatie op te vragen, maar dit is per dossier individueel te bekijken. Sommige weeshuizen zijn intussen ook gesloten, maar gezien de contacten die we hebben, proberen we toch om de nodige informatie te verkrijgen. In realiteit lukt dit niet altijd, maar gezien dit van zoveel verschillende factoren afhangt, is dit individueel per dossier te bekijken.

Wie van Ray of Hope is landverantwoordelijke?

Charlotte Leloup


Zit je nog met vragen?

We hebben de meest gestelde algemene en land-specifieke vragen voor jou opgelijst. Vind je toch geen antwoord? Contacteer ons en we kijken samen naar jouw specifieke vraag en situatie.