a-Search.be: een gloednieuwe website voor geadopteerden!

banner-a-search

Vandaag, op 29 mei, lanceert Steunpunt Adoptie vzw samen met binnenlandse adoptiedienst Adoptiehuis en de buitenlandse adoptiediensten FIAC-Horizon, Het Kleine Mirakel en Ray of Hope een gloednieuwe website voor geadopteerden. a-Search.be is vanaf vandaag de plek voor informatie over online contact met je biologische familie. Geadopteerden komen tegenwoordig steeds vaker via sociale media in contact met hun biologische familie. Handig, denk je misschien, maar het roept ook veel vragen op. Op die vragen wil a-Search.be, niet voor niets gelanceerd op de verjaardag van het Haags Adoptieverdrag, een antwoord bieden.

a-Search? Op a-Search vind je allerlei informatie over het online zoeken naar, contacteren van en gecontacteerd worden door je biologische familie. Het is een samenwerking tussen geadopteerden, Steunpunt Adoptie vzw, de binnenlandse en buitenlandse adoptiediensten. Je vindt er antwoorden op vragen als: ‘Wat doe ik als ik plots een online berichtje krijg van iemand die beweert een biologisch familielid te zijn?’, ‘Hoe bewaak ik mijn privacy en grenzen?’ en ‘Bij welke zaken sta ik best stil vooraleer ik mijn biologische familie contacteer?’. Daarnaast bundelt het ook verschillende getuigenissen, vooral van geadopteerde tieners en jongvolwassenen die zelf online op zoek gingen naar hun biologische familie of door hun familie gecontacteerd werden.

Waarom? Geadopteerden komen steeds vaker via sociale media in contact met hun biologische familie in het binnen- of buitenland. Soms nemen de geadopteerde en/of zijn adoptieouders hiertoe het initiatief, soms zetten biologische verwanten de eerste stap. Dit kan overweldigend zijn, vooral voor de partij die gecontacteerd wordt, maar ook voor de partij die zoekt en misschien op informatie botst waar hij/zij eerder nog niet bij had stilgestaan. Wat als de andere persoon bijvoorbeeld niet reageert, alles ontkent of geen contact wil? Vanuit de adoptiesector leek het ons daarom een goed idee om op een website praktische tips te verzamelen. Tegelijkertijd willen we met a-Search.be benadrukken dat geadopteerden dit pad niet alleen moeten bewandelen. Zowel medewerkers van adoptiediensten als van Steunpunt Adoptie kunnen hen helpen en ondersteuning bieden.

Voor wie? a-Search wil in de eerste plaats geadopteerde jongeren bereiken. Zij zijn volop bezig met het vormgeven van hun identiteit. Vragen over adoptie en afkomst zijn daarbij normaal, maar toch is het voor hen niet altijd gemakkelijk om aan hun adoptieouders te vertellen dat ze meer willen weten, contact wensen met hun biologische familie of een vriendschapsverzoek ontvingen van een vermoedelijk biologisch familielid. Ongeacht de openheid die er thuis kan zijn, raadplegen jongeren vaak het internet en/of lotgenoten. Op a-Search.be kunnen ze Nederlandstalige informatie vinden over deze thema’s. Hoewel we in de eerste plaats adoptiejongeren willen aanspreken, biedt a-Search.be ook nuttige informatie voor volwassen geadopteerden, adoptieouders en zelfs afstandsouders. De tips die we geven, gelden voor alle partijen van de adoptiedriehoek.

Hoezo ‘a-Search’? Voor de naam lieten we ons inspireren door a-Buddy, de blended buddywerking voor interlandelijk en binnenlands geadopteerden. De ‘a’ verwijst naar het woord ‘adoptie’. Het woord ‘search’ is breed te interpreteren. De website geeft informatie over het ruimere plaatje en alles wat erbij komt kijken als je zoekt: ‘Wat zijn je verwachtingen?’, ‘Wie of wat wil je zoeken en waarom?’ en ‘Wat als je zoekt en niet vindt?’ Het gaat over zoeken naar wie je bent en wat je wil in het online contact met je biologische familie.

Neem zeker eens een kijkje op de website!

Vorige
Vorige

25+1 jaar Ray of Hope - feest voor onze adoptiegezinnen

Volgende
Volgende

Artikel Dag Allemaal