Erkenningsaanvraag VIA

Beste (kandidaat-)adoptant(e)n),

Beste familie,

 Op 17 september 2021 formuleerde de Vlaamse Regering de krijtlijnen voor de toekomst van adoptie in Vlaanderen. Vlaanderen wil adoptie als waardevolle kinderbeschermingsmaatregel blijven organiseren. Het belang van het kind staat hierbij centraal. Ten laatste op 1 juli 2023 zal er nog één interlandelijke adoptiedienst erkend worden voor interlandelijke adoptie in Vlaanderen.

Drie jaar geleden zijn de drie diensten, Het Kleine Mirakel, Ray of Hope en FIAC-Horizon, samen op weg gegaan om uiteindelijk tot een sterke eengemaakte dienst te komen met het oog op het gezamenlijk indienen van de erkenningsaanvraag.

Pas in februari 2023 werden FIAC-Horizon en Ray of Hope op de hoogte gebracht van de beslissing van het Kleine Mirakel om uit de fusie onderhandelingen te stappen. Het Kleine Mirakel koos ervoor om afzonderlijk een erkenningsaanvraag in te dienen.

FIAC-Horizon en Ray of Hope hebben gekozen om de fusieonderhandelingen verder te zetten om zo tot één sterke interlandelijke adoptiedienst te komen.

Op 25 april 2023 werd VIA vzw opgericht als overkoepelende vzw van FIAC-Horizon vzw en Ray of Hope vzw. De afdelingen in Lokeren en in Geel blijven behouden en blijven beschikbaar voor jou en je gezin. Vandaag zijn er, op korte termijn en middellange termijn, geen plannen om deze locaties te verlaten of te wijzigen.

Dinsdag 2 mei was het dan zover: VIA -ROH en FIAC samen- diende bij het VCA de aanvraag in voor de erkenning als enige interlandelijke adoptiedienst vanaf 1 juli 2023. Alle medewerkers en bestuursleden van beide diensten hebben hard en intens samengewerkt om vanuit hun jarenlange expertise en kennis een sterk onderbouwde en gedocumenteerde kandidatuur neer te leggen. We zien dit als de uitgelezen kans op vernieuwing en verbetering binnen het interlandelijk adoptiewerk. Samen met alle andere actoren in het adoptielandschap willen we met groot enthousiasme de toekomst van interlandelijke adoptie verder vorm geven. We bundelen de krachten van de beide diensten om onze missie en visie te implementeren in de blijvende zorg voor alle betrokkenen bij interlandelijke adoptie.

Indien VIA op 1 juli erkend wordt als de enige erkende interlandelijke adoptiedienst in Vlaanderen -en daar hopen we echt op- dan zullen de bestaande accreditaties van FIAC-Horizon en Ray of Hope overgedragen worden naar de nieuwe vzw VIA. Dit zal met de nodige zorg en in zeer nauw overleg met het VCA, de Vlaamse overheid, de centrale autoriteiten en overheden in de herkomstlanden gebeuren. Wij hopen dat de lopende adoptieprocedures, zorg- en rootsvragen met zo klein mogelijke hinder worden verdergezet.

Terwijl de erkenningsaanvraag is ingediend, werken wij gewoon verder. We houden jullie zeker op de hoogte van het verdere verloop rond de beslissing die VCA hieromtrent tegen eind juni zal nemen. 

Mochten er bijkomend nog vragen zijn, aarzel niet ons te contacteren en ons deze te bezorgen.

Vriendelijke groeten,

De medewerkers en het bestuur van Ray of Hope, FIAC-Horizon en VIA.

Vorige
Vorige

Beslissing VCA

Volgende
Volgende

Bereikbaarheid