Reactie van de drie interlandelijke adoptiediensten n.a.v. het besluit van de Nederlandse Commissie Onderzoek Interlandelijke Adoptie.

Gisteren werd in Nederland het Rapport van de Commissie Onderzoek Interlandelijke Adoptie in het verleden overgedragen aan minister Dekker. De Commissie heeft onderzoek gedaan naar de feitelijke gang van zaken bij adopties vanuit het buitenland en de rol van de Nederlandse overheid daarbij. Dit onderzoek gaat over de periode 1967-1998, voor de invoering van het Haags Adoptie Verdrag.

Ten gevolge hiervan besloot minister Dekker om met onmiddellijke ingang interlandelijke adoptie op te schorten voor gezinnen die nog niet over een beginseltoestemming beschikken (cfr. het  geschiktheidsvonnis in Vlaanderen). Daarnaast wordt er aangegeven dat men het noodzakelijk vindt dat er meer nazorg is voor geadopteerden, meer hulp wordt georganiseerd voor rootsvragen en waarschuwt men voor gelijkaardige problemen bij draagmoederschap.

In Vlaanderen is er een bestaand aanbod voor nazorg, dat afgelopen jaar verder is uitgebreid. Daarnaast is ook het afstammingscentrum opgericht. Bovendien zijn de 3 interlandelijke adoptiediensten intens in overleg om tot een kwaliteitsvolle nieuwe, eengemaakte interlandelijke adoptiedienst te evolueren tegen 2023. Hierbij worden processen grondig geëvalueerd, is een ethisch comité van experten als adviesraad in oprichting en wil men tot meer juridische zekerheid komen rond interlandelijke adoptie.

De drie diensten streven voortdurend naar  een steeds betere, correcte, juridisch goed omkaderde en transparante adoptieprocedure in Vlaanderen. Hierdoor kunnen kinderen die nood hebben aan een thuis, omdat die er in eigen land echt niet is, deze vinden in een daarvoor geschikt bevonden Vlaams gezin. Maar om voldoende aan deze nood te kunnen beantwoorden, moet het adoptieproces verbeteren. De drie interlandelijke adoptiediensten willen met alle actoren in de sector constructief evalueren om met respect naar herkomstlanden, biologische familie, wensouders en met het belang van het kind centraal, verder te groeien naar een verbeterd adoptietraject.

We blijven dan ook van mening dat we in Vlaanderen moeten verder werken aan interlandelijke adopties: als jeugdbeschermingsmaatregel heeft adoptie nog altijd toekomst.

Logos.jpg
Vorige
Vorige

Opiniestuk van de 3 Vlaamse adoptiediensten in De Standaard

Volgende
Volgende

Nieuwe website